Cat de importante sunt sistemele HVAC in casa ta

Sistemele HVAC sunt acele sisteme responsabile cu asigurarea confortului termic, calitatii aerului in spatiile interioare, indiferent de anotimp. Chiar daca vorbim despre spatii comerciale, locuinte sau spatii industriale, sistemele HVAC sunt indispensabile. Sunt necesare de asemenea, pentru a crea un mediu interior optim si placut.

HVAC inseamna heating, ventilation and air conditioning, in traducere ar fi : caldura, ventilatie si aer conditionat. Inca din denumire ne dam seama ca toate aceste trei componente sunt vitale pe tot parcursul anului in orice incapere. Sunt sisteme complexe si care functioneaza perfect atunci cand au componetele necesare.

Complexitatea acestor sisteme vine la pachet cu o multitudine de piese, care mai de care mai importante. Fiecare cu rolul sau, ele functioneaza intr-un sistem bine organizat. Un exemplu de astfel de piesa indispensabila in componenta de ventilatie este grila ventilatie, amplasata de regula in pereti sau podele.

Ce alte piese fac sistemul sa functioneze ?

Cu scop estetic exista o piesa componenta a sistemului de ventilatie care ascunde si camufleaza aparatele de aer conditionat. Este vorba despre masca aer conditionat, piesa care are multiple utilitati. Nu are numai rol estetic, este de asemenea utila pentru :

  1. Protejarea impotriva deteriorarii
  2. Protectia impotriva expunerii la elemente exterioare
  3. Reducerea zgomotului
  4. Protectie impotriva murdariei

 Daca tot vorbim despre componenta de ventilatie a sistemelor HVAC, trebuie sa amintim si tubulatura ventilatie. Este vorba despre un sistem de conducte utilizat in principiu pentru transportarea aerului in diferite componente ale sistemului. Componenta este esentiala in procesul de distribuire a aerului curat si inlaturare a aerului contaminat. 

Tubulutatura de ventilatie este de asemenea o piesa esentiala si in sistemele de incalzire, nu doar pentru cele de ventilatie. Joaca un rol important in incalzirea uniforma a intregului spatiu in care se afla sistemul de incalzire. Contribuie astfel, la crearea unui ambient placut, unui mediu interior confortabil si relaxant.

Cum functioneaza de fapt aceste sisteme?

Am amintit deja ca sunt elementul cheie atunci cand vorbim despre confortul termic si calitatea optima a aerului. Dar cum anume functioneaza? Iata mai multe detalii:

ComponentaUtilitate
IncalzireIndispensabila pentru temperaturi scazute
VentilatieAduce aer proaspat
RacireIndeparteaza caldura din interior
Controlarea umiditatiiMediu sanatos si confortabil

Componenta de incalzire poate varia in functie de sistemul HVAC si de sursele de energie. Dupa cum stim, exista multiple variante de surse de energie care pot fi folosite pentru a genera caldura. Amintim cateva exemple :

  • Gaz natural
  • Combustibil lichid – motorina sau ccombustibil pentru incalzire
  • Electricitate
  • Panouri solare
  • Pompe de caldura

Componenta de racire este cea responsabila cu mentinerea temperaturii ideale in sezonul cald. Este responsabila cu eliminarea aerului cald iar pentru acest scop sunt folosite diverse componente. Cateva dintre acestea sunt : unitatile de aer conditionat, evaporatoarele, condensatoarele, termostatele, sistemele de distributie a aerului si lista poate continua.

Ce impact au aceste sisteme asupra sanatatii ?

Cu totii stim cat de poluat este aerul astazi in zonele mai aglomerate dar chiar si in orasele mai mici. Inhalam zilnic o multime de bacterii si suntem din ce in ce mai expusi la reactii alergice, afectiuni respiratorii sau cardiace. Calitatea aerului din interior poate fi controlata cu un sistem de ventilatie performant.

Sistemele de ventilatie si filtrare contribuie la indepartarea particulelor nocive cum este mucegaiul, praful, polenul si multe altele. Acest fapt poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta alergii, afectiuni respiratorii sau chiar astm. Sistemele HVAC asigura calitatea superioara a aerului interior.

Inclusiv in ceea ce priveste controlul umiditatii, sistemele HVAC pot ajuta la mentinerea unui nivel optim de umiditate in cladiri. In acest fel, te tin departe de mucegai si tot felul de alergeni. De asemenea, o temperatura scazuta sau prea ridicata poate cauza diverse probleme de sanatate pe termen mediu sau lung.

Investeste in calitate si nu vei regreta

Pune pe primul loc sanatatea ta si a celor din jur si alege componente de calitate atunci cand cauti piese pentru sistemele HVAC din casa ta. Nu uita acest aspect, vei vedea in timp scurt cat de multe beneficii vin la pachet cu alegerea corecta. Asigura-te ca ai in casa tot confortul necesar indiferent de anotimp.

Atunci cand aerul este temperat inclusiv productivitatea ta creste, somnul este mai odihnitor si te desfasori zilnic intr-un ambient placut. Sistemele HVAC nu sunt doar un moft ci o necesitate, sunt indispensabile pe tot parcursul anului in fiecare casa. Fi un proprietar intelept si bucura-te ca ai facut alegerea potrivita.

Cu siguranta ca nu vei regreta si in timp vei vedea ca a fost o decizie inteleapta sa investesti in produse de calitate. Inclusiv din punct de vedere financiar, vei observa ca ai economisit pe termen lung. Deci, iata ca la pachet cu alegerea corecta vin multe alte beneficii.