Tutorial Framework-uri Web: Instalare Laravel pe Ubuntu

În această epocă digitală în care tehnologia evoluează rapid, dezvoltarea aplicațiilor web a devenit o necesitate pentru mulți dezvoltatori. Unul dintre cele mai populare framework-uri pentru dezvoltarea aplicațiilor web moderne este Laravel. Cu o sintaxă elegantă și un set bogat de funcționalități, Laravel este alegerea preferată pentru mulți dezvoltatori de aplicații web.

În acest tutorial, vom explora procesul detaliat de instalare a framework-ului Laravel pe un server Ubuntu. Vom oferi instrucțiuni pas cu pas pentru a vă asigura că procesul decurge fără probleme și că veți fi gata să începeți dezvoltarea aplicațiilor web cu Laravel în cel mai scurt timp posibil.

Pasul 1: Actualizare a sistemului

Primul pas în instalarea Laravel pe Ubuntu este să ne asigurăm că sistemul nostru este actualizat la cele mai recente versiuni de software și pachete. Acest lucru se poate realiza folosind următoarele comenzi în terminal:

sudo apt update sudo apt upgrade

Aceste comenzi vor actualiza toate pachetele de software la cele mai recente versiuni disponibile și vor asigura că sistemul este pregătit pentru instalarea Laravel.

Pasul 2: Instalare a PHP și a altor dependințe

Laravel necesită PHP și câteva extensii PHP specifice pentru a funcționa corect. Pentru a instala PHP și extensiile necesare, folosiți următoarele comenzi:

sudo apt install php php-cli php-mbstring php-xml php-zip php-bcmath php-json

Aceste comenzi vor instala PHP și extensiile necesare pentru a rula Laravel.

Pasul 3: Instalare a Composer

Composer este un manager de dependințe pentru PHP și este necesar pentru a instala Laravel și pentru a gestiona pachetele de care poate avea nevoie proiectul dumneavoastră. Pentru a instala Composer, executați următoarele comenzi:

sudo apt install composer

Această comandă va descărca și va instala Composer pe sistemul dumneavoastră.

Pasul 4: Descărcare și instalare a Laravel

Acum că toate dependințele necesare sunt instalate, putem descărca și instala Laravel folosind Composer. Rulați următoarea comandă în terminal:

composer create-project --prefer-dist laravel/laravel nume-proiect

Înlocuiți „nume-proiect” cu numele dorit pentru proiectul dumneavoastră Laravel. Această comandă va crea un nou director cu numele specificat și va descărca și instala Laravel în acest director.

Pasul 5: Configurare a permisiunilor

Pentru ca Laravel să funcționeze corect, este important să configurăm permisiunile corespunzătoare pe directoarele proiectului. Folosiți următoarele comenzi pentru a seta permisiunile adecvate:

cd nume-proiect sudo chown -R www-data:www-data storage sudo chown -R www-data:www-data bootstrap/cache chmod -R 775 storage chmod -R 775 bootstrap/cache

Aceste comenzi vor asigura că serverul web are permisiunile necesare pentru a accesa și scrie în directoarele relevante ale proiectului Laravel.

Pasul 6: Configurare a fișierului .env

Ultimul pas în procesul de instalare este configurarea fișierului .env pentru proiectul dumneavoastră. Folosiți comanda cp pentru a crea un fișier .env de la fișierul .env.example inclus în proiect:

cp .env.example .env

Apoi, deschideți fișierul .env într-un editor de text și configurați setările de bază, cum ar fi setările pentru baza de date și altele, în funcție de nevoile proiectului dumneavoastră.

Concluzie

Prin urmarea acestui tutorial detaliat, acum sunteți pregătit să începeți dezvoltarea aplicațiilor web cu Laravel pe un server Ubuntu. Procesul de instalare a fost simplu și eficient, iar acum puteți începe să explorați toate funcționalitățile puternice pe care Laravel le oferă pentru dezvoltarea aplicațiilor web moderne.

FAQ (Întrebări frecvente)

 1. Cum pot verifica versiunea Laravel instalată?
  • Răspuns: Puteți verifica versiunea Laravel instalată folosind comanda php artisan --version în directorul proiectului dumneavoastră Laravel.
 2. Pot instala Laravel pe alte distribuții Linux în afara de Ubuntu?
  • Răspuns: Da, puteți instala Laravel pe orice distribuție Linux care suportă PHP și Composer. Pașii de bază pentru instalare rămân aceiași, cu unele mici diferențe în comenzi specifice sistemului de operare.
 3. Este necesar să folosesc un server web precum Apache sau Nginx pentru a rula Laravel?
  • Răspuns: Da, pentru a rula aplicații Laravel în producție, este recomandat să utilizați un server web precum Apache sau Nginx pentru a gestiona cererile HTTP către aplicația dumneavoastră.
 4. Cum pot actualiza Laravel la o versiune mai recentă?
  • Răspuns: Puteți actualiza Laravel la o versiune mai recentă folosind Composer. Pur și simplu rulați composer update în directorul proiectului dumneavoastră Laravel și Composer va actualiza Laravel și toate dependințele sale la cele mai recente versiuni.
 5. Există un mod de a automatiza procesul de instalare a Laravel pe Ubuntu?
  • Răspuns: Da, puteți crea scripturi de instalare sau puteți utiliza instrumente de automatizare cum ar fi Ansible pentru a automatiza procesul de instalare a Laravel pe Ubuntu și pentru a simplifica gestionarea și scalarea aplicațiilor dumneavoastră Laravel.

1 thought on “Tutorial Framework-uri Web: Instalare Laravel pe Ubuntu

Comments are closed.