Framework-uri JavaScript: Instalarea Node.js pe Ubuntu

Cum se instaleaza Node.js pe Ubuntu?

În această lecție, ne concentrăm pe instalarea Node.js pe sistemul de operare Ubuntu. Node.js este un mediu de execuție JavaScript care permite dezvoltatorilor să ruleze codul JavaScript pe server. Este esențial pentru dezvoltarea aplicațiilor web și servere. Instalarea Node.js pe Ubuntu este un proces esențial pentru a începe dezvoltarea cu tehnologii JavaScript pe acest sistem de operare.

Pasul 1: Actualizarea pachetelor

Primul pas în instalarea Node.js pe Ubuntu este asigurarea că toate pachetele sistemului sunt actualizate la ultimele versiuni. Pentru a face acest lucru, deschideți terminalul și rulați următorul comandă:

sudo apt update && sudo apt upgrade

Această comandă va actualiza lista de pachete disponibile și va instala orice actualizări disponibile pentru pachetele deja instalate pe sistem.

Pasul 2: Instalarea Node.js folosind NVM

Un mod recomandat de a instala Node.js pe Ubuntu este utilizând Node Version Manager (NVM). Acest instrument vă permite să gestionați versiunile multiple ale Node.js și să actualizați ușor între ele. Pentru a instala NVM, rulați următoarele comenzi în terminal:

curl -o- https://raw.githubusercontent.com/nvm-sh/nvm/v0.39.1/install.sh | bash

După ce instalarea NVM este completă, trebuie să închideți și să redeschideți terminalul sau să rulați comanda:

source ~/.bashrc

Acum sunteți pregătit să instalați o versiune specifică a Node.js. Pentru a vedea lista tuturor versiunilor disponibile, rulați:

nvm ls-remote

Selectați versiunea dorită și instalați-o folosind comanda:

nvm install versiunea_dorită

Pasul 3: Verificarea instalării

După ce ați instalat Node.js, puteți verifica versiunea instalată folosind:

node -v

De asemenea, puteți verifica dacă managerul de pachete npm este instalat prin rularea:

npm -v

Dacă aceste comenzi returnează versiunile corespunzătoare, atunci Node.js a fost instalat cu succes pe Ubuntu.

Concluzie

Instalarea Node.js pe Ubuntu este un proces esențial pentru dezvoltatorii de aplicații web și servere JavaScript. Folosind Node Version Manager (NVM), puteți gestiona ușor diferite versiuni ale Node.js și să vă asigurați că lucrați cu cea mai recentă versiune sau cu cea care este compatibilă cu proiectele dvs. existente.

Acum sunteți pregătit să începeți să dezvoltați aplicații folosind Node.js pe Ubuntu!


Întrebări frecvente (FAQ)

  1. Ce este Node.js și de ce este important pentru dezvoltatorii web? Node.js este un mediu de execuție JavaScript care permite dezvoltatorilor să ruleze codul JavaScript pe server, ceea ce îi ajută să creeze aplicații web și servere eficiente și scalabile.
  2. De ce ar trebui să folosesc NVM pentru instalarea Node.js pe Ubuntu? NVM (Node Version Manager) vă permite să gestionați versiunile multiple ale Node.js pe același sistem și să actualizați ușor între ele, fără a afecta alte aplicații sau proiecte.
  3. Cum pot verifica versiunea Node.js instalată pe Ubuntu? Puteți verifica versiunea Node.js instalată folosind comanda node -v în terminal. Aceasta va afișa numărul versiunii instalate.
  4. Este necesar să actualizez periodic Node.js pe Ubuntu? Da, este recomandat să actualizați periodic Node.js pentru a beneficia de cele mai recente îmbunătățiri de performanță, caracteristici și corecții de securitate.
  5. Pot dezinstala Node.js și NVM dacă nu le mai folosesc? Da, puteți dezinstala Node.js și NVM dacă nu le mai folosiți. Puteți folosi comanda nvm uninstall nume_versiune pentru a dezinstala o anumită versiune de Node.js și rm -rf ~/.nvm pentru a elimina complet NVM.

2 thoughts on “Framework-uri JavaScript: Instalarea Node.js pe Ubuntu

Comments are closed.