Cum sa folosesti eficient corpurile de iluminat

Iluminatul atat interior cat si exterior este un element esential in amenajarea spatiilor. Poate avea un impact semnificativ atat din punct de vedere estetic cat si functional. Daca planifici atent cum sa folosesti lumina, poti transforma complet aspectul vizual al unei incaperi.

Poti crea foarte usor, un mediu functional dar si placut in camerele in care petreci cel mai mult timp pe parcursul unei zile. In crearea unui proiect de design interior, se recomanda sa pui accentul pe strategiile potrivite de iluminat. In felul acesta, creezi o atmosfera cat mai placuta.

Lumina de buna calitate poate atrage atentia asupra punctelor de interes din incaperea respectiva. Cu ajutorul luminii poti crea adancime sau inaltime, poti accentua elemente de decor sau anumite piese de mobilier. Pentru asta, poti folosi diverse corpuri iluminat.

Ce sa folosesti pentru a ajunge la rezultatul dorit

Totul se contureaza cu ajutorul unui echilibru intre lumini si umbre. In designul interior, se folosesc adesea lustre, pentru a maximiza potentialul unei incaperi bine decorate. Poti opta si pentru alte variante :

  • Veioze
  • Lampadare
  • Candelabre
  • Aplice
  • Spoturi

Chiar daca in camera pe care vrei sa o amenajezi te bucuri de lumina naturala pe tot parcursul zilei, e indicat sa folosesti si benzi LED, pentru o lumina calda chiar si seara. Poate in fata casei, in timpul noptii este adesea mai intunecat, poti folosi un corp iluminat exterior. 

Spre exemplu, pentru bucatarie, ai mai multe variante pe care le poti lua in calcul. Important de retinut este ca trebuie sa folosesti corpuri de iluminat care sa aiba lumina adaptabila. In felul acesta, in functie de nevoile pe care le ai, poti schimba intensitatea sau culoarea luminii.

Impactul luminii in designul interior

Lumina artificiala ajuta la stimularea vizuala. Suntem tentati sa privim in punctele cele mai stralucitoare dintr-o incapere. Asta inseamna ca lumina e unealta ideala de care ai nevoie atunci cand vrei sa pui accentul pe o insula sau o zona de servit cina, spre exemplu. 

In ceea ce priveste colturile unei camere, designerii interiori recomanda luminile verticale subtile, asamblate de exemplu, pe margini. Acestea vor reflecta lumina pe suprafete si poti aduce astfel atentia catre ele. Nu uita, atat lumina artificiala cat si cea naturala sunt la fel de importante.

Daca crezi ca acest domeniu nu e de interes pentru tine, sau te copleseste, poti apela la sfaturile unor profesionisti. Uite cateva avantaje pe care le ai atunci cand folosesti corespunzator lumina :

  1. Poti creste confortul vizual
  2. Creezi atmosfera perfecta
  3. Imbunatatesti aspectul estetic

Lumina potrivita e cheia succesului in amenajarile interioare

Fie ca simti nevoia de o schimbare sau abia acum incepi sa amenajezi o camera, pune accentul pe lumina potrivita. Vei avea un inceput bun si vei vedea ca toate elementele, fie ele cu scop functional sau decorativ, se vor imbina perfect. Poti obtine un spatiu armonios foarte simplu.

Uite cum te poti ajuta de lumini pentru crearea atmosferii pe care ti-o doresti in casa ta:

La ce sa fi atentBeneficii
Sa ai lumina dispersata in toata cameraNiciun detaliu nu scapa neobservat
Culoarea luminiiRece pentru concentrare, calda pentru somn
Surse de lumina multipleIdeale pentru birouri, camere de lucru

Cateva aspecte suplimentare merita amintite. Ajusteaza iluminatul in functie de pozitionarea casei tale si mai ales de anotimp. Foloseste lumini de calitate, te vei bucura de un rezultat optim pe termen lung dar si unul cu impact vizual puternic.

Exista solutii pentru casa ta, indiferent de necesitati

Pentru fiecare camera in parte, poti gasi solutia potrivita. Poate ai nevoie de lumini ambientale, recomandate in special in dormitoare, sau de lumini decorative, perfecte pentru livinguri. Urmareste care sunt nevoile tale si alege varianta potrivita pentru tine.

Pe langa aspectul estetic, este important sa ne orientam atentia si asupra functionalitatii optime a produselor. Bineinteles ca, daca vei opta pentru corpuri de iluminat de o calitate superioara, beneficiile se vor resimti pe termen lung. De asemenea, vei vedea ca un ambient placut poate fi obtinut foarte usor chiar la tine acasa.

Orienteaza-te spre a alege lumina potrivita. Camerele tale vor arata impecabil, indiferent de destinatia pe care ai ales-o pentru acestea. Vei reusi sa creezi, folosind doar luminile adecvate, atmosfera pe care ti-o doresti la birou sau chiar in locuinta personala.